معاون منابع انسانی قوه قضاییه اعلام کرد: برگزاری آزمون قضاوت در 8 آبان/جذب زنان قاضی با محدودیتهایی رو به روست
ایلنا: معاون منابع انسانی قوه قضاییه از ورود 3700 نفر از 4 هزار نفر نیروی پیشبینی شده در برنامه پنجم توسعه به دستگاه قضا خبر داد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، حجتالاسلام و المسلمین علیرضا امینی در نشست خبری صبح امروز خود در خصوص جذب نیروی انسانی و آزمون استخدامی قضات با بیان اینکه در برنامه پنجم توسعه پیشبینی شده بود که قوه قضاییه طی 5 سال هر ساله 800 نفر را به کادر خود اضافه کند، گفت: این کار بر اساس پیشبینی رئیس قوه قضاییه در ابتدای ورودش به این دستگاه صورت گرفت و هر چند که در ابتدای برنامه تا حدودی فرایند جذب نیرو کند بود، اما توانستیم این روند را تسریع کرده و تا حدودی نیازها را مرتفع کنیم.
وی ادامه داد: بر این اساس تاکنون حدود 3700 نفر از 4 هزار نیروی پیشبینی شده در برنامه پنجم توسعه را توانستیم وارد دستگاه قضا کنیم که در مجموع 300 نفر از افراد پیشبینی شده در این برنامه هنوز جذب دستگاه قضا نشدهاند.
معاون منابع انسانی قوه قضاییه در خصوص آزمون قضاوت در دستگاه قضا گفت: فرایند جذب عمومی از روز گذشته 24 شهریور ماه آغاز شده و تا دوم مهر ماه ادامه دارد، داوطلبان میتوانند با مراجعه به سایت سازمان سنجش برای شرکت در این آزمون ثبتنام کنند.
وی در ادامه اعلام کرد: این آزمون در تاریخ هشتم آبان ماه سال جاری برگزار خواهد شد و قبولشدگان در آن در دی ماه در آزمون تشریحی برگزار شده شرکت خواهند کرد. همچنین قبولشدگان در این دو آزمون در اختبار و مصاحبههای علمی شرکت میکنند.
امینی با بیان اینکه در پایان بهار 95 قبول شدگان نهایی معرفی خواهند شد گفت: پس از معرفی، این افراد در مرحله گزینش ورود پیدا کرده و پس از گذراندن این مرحله برای کارآموزی معرفی خواهند شد.
وی با بیان اینکه دوره کارآموزی برای دانشگاهیان یک سال و برای افراد دارای تحصیلات حوزوی یک سال و هشت ماه است گفت: پس از اتمام دوره کارآموزی افراد در اختبار نهایی شرکت کرده و قبول شدگان پس از انجام مراسم تحلیف وارد دستگاه قضایی میشوند.
امینی اظهار کرد: در کنار جذب عمومی قضات جذب اختصاصی نیز برگزار میشود به این معنا که برای ایجاد انگیزه در نخبگان حوزوی و دانشگاهی، فارغالتحصیلان برتر دانشگاهها و حوزهها که دارای معدل بالاتری هستند از شرکت در آزمون عمومی تستی و تشریحی معاف هستند و در صورت دارا بودن شرایط مندرج در آییننامه جذب، مستقیماً به مصاحبه دعوت میشوند.
معاون منابع انسانی قوه قضاییه با تاکید بر اینکه نیازی که امروز به کادر اداری داریم کمتر از نیاز ما به کادر قضایی نیست و گاهی 2.5 تا 3 برابر این نیاز احساس میشود اظهار کرد: جذب نیروی اداری با فرایند جذب نیروی اداری در کل دولت همسان است، اما در خصوص کادر قضایی فرایند جذب مخصوص قوه قضاییه است.
امینی با بیان اینکه سالانه به طور متوسط 200 قاضی از دستگاه قضا خارج میشوند که دلایل آن بازنشستگی، بازخرید یا استعفاست افزود: در حال حاضر به دلیل ضرورت با چنین درخواستهایی به راحتی موافقت نمیکنیم اما خروج این مقدار از مجموعه هزار نفر قاضی طبیعی است.
وی با اشاره به اینکه در برنامه 5 ساله پیشبینی شده دستگاه قضا بتواند سالانه 10 درصد نیروی اداری جذب کند بیان کرد: سال گذشته بیش از 2 هزار نیروی اداری برابر مجوز کلی این برنامه در آزمون شرکت کردند و پذیرفته شدند اما شرایط مالی دولت اجازه استخدام این افراد را نداد.
معاون منابع انسانی قوه قضاییه در ادامه اضافه کرد: همچنین 1700 نفر به عنوان کادر خدماتی منتظر استخدام هستند و تنها مانع در این مسیر موضوع اعتبارات است که امیدواریم با توجه به خالی بودن 50 درصد از پستهای اداری سال آینده اعتبارات جذب این نیروها تامین شود.
امینی در خصوص تامین قاضی در شوراهای حل اختلاف گفت: بر اساس قانون در این شوراها افرادی برای همیاری حضور دارند و قرار نیست آنها را پر از کادر اداری کنیم اما شوراها نیاز دارند تصمیماتشان به رویت قاضی برسد.
وی افزود: قبول داریم قاضی مشرف به شوراهای حل اختلاف به اندازه کافی نداریم اما سال گذشته 60 قاضی را در اختیار شوراها گذاشتیم تا باعث افزایش دانش حقوقی و کیفی شدن کار شوند. امسال نیز 100 نفر نیرو را با ابلاغ قضایی در اختیار شوراها قرار خواهیم داد.
معاون منابع انسانی قوه قضاییه در خصوص قضاتی که کار غیرقضایی انجام میدهند گفت: تعداد قضاتی که در داخل ستاد کار غیرقضایی انجام میدهند به 500 نفر هم نمیرسند البته بخشی از کارهای ستادی ما نیاز به قاضی و تفکر قضایی دارند. همچنین در حال حاضر 37 نفر از قضات خارج از دستگاه قضا به عنوان مثال در مجلس و... مشغول کار هستند.
وی در خصوص جذب قضات زن در این دستگاه گفت: برای جذب زنان قاضی منع قانونی وجود ندارد اما طبیعتا این اقدام با محدودیتهایی رو به رو است زیرا در دستگاه قضا آنقدر که به خدمات مردم نیاز داریم به خدمات قضات زن نیاز نداریم و بیشتر این افراد در محاکم خانواده به عنوان مشاور و مستشار به کار گرفته میشوند.
امینی اضافه کرد: درحال حاضر بین 650 تا700 نیروی زن در دستگاه قضایی حضور دارند.
معاون منابع انسانی قوه قضاییه در خصوص جذب نخبگان در دستگاه قضا گفت: متوسط جذب ما از مقطعی کارشناسی ارشد هستند و سال گذشته 90 نفر افراد دارای تحصیلات دکتری و دانشجویان این مقطع را جذب کردیم. در حال حاضر گرایش افراد دارای تحصیلات بالا برای جذب در دستگاه قضا رو به افزایش است.
وی همچنین در خصوص وجود ملاک سیاسی برای جذب قضات گفت: در این زمینه ملاک سیاسی وجود ندارد اما استخدام قضات در دستگاه قضا سیستم گزینشی خود را دارد و نیازمند صلاحیتهای خاص روانی عقیدتی،علمی و مهارتی است.
امینی همچنین درباره جذب قضات در مناطق محروم گفت: معمولا این افراد حقوق بالاتری میگیرند و در خصوص حقوق و مزایای آنها تسهیلاتی در نظر گرفته میشود اما در زمینه شرایط و صلاحیت استخدام این افراد تفاوت خاصی وجود ندارد.